Εισαγωγή
(1η-2η εβδομάδα)
Τι γνωρίζεις για την κλιματική αλλαγή;
❄️ Τι είναι η Κλιματική Αλλαγή;
Η κλιματική αλλαγή αναφέρεται στις μακροχρόνιες μεταβολές της θερμοκρασίας και των καιρικών συνθηκών του πλανήτη μας. Οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκλυση αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως:
- Καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, κάρβουνο, φυσικό αέριο)
- Αποψίλωση δασών
- Υπερκατανάλωση και ρύπανση
📈 Επιπτώσεις:
- Άνοδος της θερμοκρασίας της Γης
- Λιώσιμο των πάγων & άνοδος της στάθμης της θάλασσας
- Ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, ξηρασίες)
- Απώλεια βιοποικιλότητας
🌱 Τι είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη;
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας τρόπος ανάπτυξης που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να υπονομεύει τις δυνατότητες των μελλοντικών γενεών. Στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
- Περιβάλλον – Προστασία των φυσικών πόρων
- Οικονομία – Λογική χρήση ενέργειας και υλικών
- Κοινωνία – Ισότητα και ποιότητα ζωής για όλους
🧠 Γιατί είναι σημαντική στην εκπαίδευση;
- Καλλιεργεί την ευθύνη και τη δράση
- Αναπτύσσει κριτική σκέψη και ομαδική συνεργασία
- Προετοιμάζει ενεργούς πολίτες για ένα καλύτερο μέλλον
Πόσες φορές χρειάζεσαι τους πόρους ολόκληρης της Γης;
Στην παρακάτω εικόνα η οποία προέρχεται από το Global Footprint Network και παρουσιάζει με σαφήνεια πόσο υπερβαίνουμε τα φυσικά όρια του πλανήτη μας. Συγκεκριμένα, η ανθρωπότητα καταναλώνει φυσικούς πόρους 1,7 φορές ταχύτερα απ' ό,τι η Γη μπορεί να αναγεννήσει, γεγονός που ισοδυναμεί με τη χρήση των πόρων 1,7 πλανητών .
Η ιστοσελίδα προσφέρει έναν υπολογισμό για το πόσες «Γαίες» θα χρειαζόμασταν αν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν όπως οι κάτοικοι διαφόρων χωρών. Για παράδειγμα, αν όλοι ζούσαν όπως οι Αμερικανοί, θα απαιτούνταν 5,1 πλανήτες Γη, ενώ αν ακολουθούσαμε το μοντέλο της Ιαπωνίας, θα χρειαζόμασταν 7,8 φορές τη βιοϊκανότητα της ίδιας της Ιαπωνίας για να καλύψουμε τις ανάγκες των κατοίκων της .
Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα δεδομένα δείχνουν ότι αν όλοι ζούσαν όπως οι Έλληνες, θα απαιτούνταν 2,6 πλανήτες Γη για να καλυφθούν οι ανάγκες μας, ενώ η κατανάλωσή μας αντιστοιχεί σε 3,5 φορές τη βιοϊκανότητα της χώρας μας .
Αυτό το εργαλείο υπογραμμίζει την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και την επείγουσα ανάγκη να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, ώστε να διασφαλίσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.


Πόσα ορυκτά καύσιμα θα μας έχουν μείνει;
Η εικονογραφία "How Many Fossil Fuels?" από το Earth Overshoot Day αναδεικνύει την έντονη εξάρτηση του παγκόσμιου διατροφικού μας συστήματος από τα ορυκτά καύσιμα. Από την παραγωγή λιπασμάτων και τη λειτουργία αντλιών άρδευσης έως τη μεταφορά και επεξεργασία τροφίμων, κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού απαιτεί σημαντική ενέργεια από ορυκτές πηγές.
Συγκεκριμένα, σε ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβενία, απαιτούνται έως και 7 θερμίδες ενέργειας από ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή μίας θερμίδας κρέατος. Αυτό το ενεργειακό κόστος ποικίλλει ανάλογα με τις γεωργικές πρακτικές, τις κλιματικές συνθήκες και τις διατροφικές συνήθειες κάθε χώρας.
Η εικονογραφία χρησιμοποιεί σύμβολα, όπως βαρέλια πετρελαίου, για να απεικονίσει την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τροφίμων, καθιστώντας σαφή την ανάγκη για μετάβαση σε πιο βιώσιμες και ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.